دسته‌بندی نشده

لباس بندری، چرا اینقدر خاص

مدل لباس بندری

اگر فقط یک سفر کوتاه به استان هرمزگان داشته باشید، غیرممکن است که متوجه خاص بودن پوشش جنوبی  زنان و لباس بندری نشده باشید. با پِلَوَر در این مقاله همراه باشید تا بیشتر با این سبک خاص آشنا شوید.

معرفی کلی لباس بندری زنانه

لباس بندری زنانه یا به صورت کلی پوشش سنتی جنوبی را می­توان به جرئت زنده ترین پوشش سنتی ایران دانست. چرا­که حتی با به کار آمدن مد و روی آوردن اکثر دختران جوان به لباس­‌هایی که شاید هیچ رابطه ای با فرهنگی ایرانی نداشته باشند، باز هم بر محبوبیت لباس بندری افزوده می­‌شود.

دلیل این محبوبیت روز افزون در میان جوانان حتی در استان­‌های دیگر را میتوان این دانست که لباس بندری چیزی فراتر از یک پوشش سنتی ساده هست. ترکیبی بی نظیر از رنگ­‌ها و طرح‌­ها که چشم هر کسی را به خود مجذوب می کند و تنوع فوق­‌العاده آن که تمایل شما را برای امتحان کردن لباس­‌های بیشتر، سیری ناپذیر می‌کند.

مدل لباس بندری

                             یک مدل از لباس سنتی بندری

نکته دیگر در مورد پوشش جنوبی، تمایل زیاد به اکسسوری‌هایی است که اگر برای اولین بار آنها را ببینید شاید با خود فکر کنید که توسط ماهرترین طراح‌های مد امروزی ساخته شده‌اند. این موضوع خود به خوبی نشان می‌دهد که چرا لباس بندری زنانه توانسته است به خوبی خود را حتی در دل دخترات جوان محبوب نگه دارد.

برقع، جلبیل، شلوار بندری، اکسسوری های گلابتونی و گلابتون دوزی بر روی کیف و کفش و لباس‌ها از جمله پوشش‌های بندری هستند که نمی‌توان از زیبایی آنها به آسانی عبور کرد.

اکسسوری بندری

برقع،یکی از معروف ترین اکسسوری‌های خاص بندری است

چرا این همه خاص

لباس بندری با بی نهایت تنوع و رنگ خاص ترین لباس سنتی یا اگر بهتر بگوییم خاص ترین استایل سنتی است. اما این متفاوت بودن از کجا می آید؟! در زیر چند پیش زمینه برای  شکل گرفتن لباس بندری زنانه را برسی می کنیم:

ارتباط با کشورهای دیگر

زندگی در حاشیه خلیج فارس و ارتباط مداوم با کشورهای همسایه در این منطقه، تبادل فرهنگی میان مردم را اجتناب ناپذیر کرده است. این حقیقت را علاوه بر پوشش میتوان در موسیقی و غذاهای بندری نیز به صورت ملموسی متوجه شد. اما این ارتباطات فقط به کشورهای عربی ختم نمیشود.

سفرهای تجاری زیاد به هند و حتی ازدواج با زنان این کشور سبب شده بخشی از پوشش زنان در هرمزگان از هندوستان منشا بگیرد. همچنین ورود برده‌های آفریقایی به استان نیز، تنوع بیشتری به سبک پوشش جنوبی وارد کرده است.

در میان لباس های بندری زنانه، کندوره از لباس‌های بلند عربی منشا میگرد. کندوره لباس راسته و بلند عربی است که در آینده مقاله ای جداگانه در ارتباط با آن در سایت پلور منتشر خواهیم کرد. برقع دیگر پوششی است که از کشورهای خلیج وارد استان هرمزگان شده و در استان با توجه به شرایط بر تنوع آن افزوده شده است.

پیراهن بندری

کندوره درواقع همان پیراهن بندری است

جلبیل که در مقاله قبلی سایت به صورت کلی آن را معرفی کردم ( برای دیدن مقاله بر روی این متن کلیک کنید) حاصل خوس دوزی است و از کشور هندوستان تبدیل به بخشی از لباس بندری گشته است.

جلبیل هم همانند برقع پس از ورود به ایران توسط بانوان هنرمند جنوبی دچار تغیراتی شده و جذابتر از قبل شده است. جالب است بدانید که جلبیل از طریق ایران به کشورهای عربی نیز صادر می شود.

جلبیل بندری

 چادر بندری که صحبت کردن درباره جذابیت آنها به بیش از چند مقاله نیاز دارد مشابه چادرهایی هست که در قسمت‌هایی از آفریقا بر سر می کنند. تنوع رنگی فوق العاده و جنس پارچه‌ها از اصلی ترین تفاوت‌های این چادرها با دیگر چادر های موجود در ایران است.

چادر بندری

مدلی از چادر بندری که با طرح و رنگی متفاوت نسبت به دیگر چادر‌ها می‌باشد

آب و هوا

بدون شک آب‌ و‌ هوا نقش ویژه‌ای در تعیین جنس پارچه‌ها، رنگ آن‌ها و به صورت کلی سبک پوشش بندری دارد. رنگ‌های روشن استفاده شده در چادرها و لباس‌های بندری با بازتاب نور خورشید به خوبی می تواند مقاومت به گرما در آب و هوای گرم بندر را بیشتر کند.

جنس نخی شال‌های لیسی باعث می شود که تبادل هوا از میان آنها آسانتر شود، این حرکت هوا باعث خنک نگه داشتن فرد و تعرق کمتر او می‌شود. شال‌های لیسی در کنار جلبیل از شال‌های سنتی و محبوب بندر هستند.

لیسی موهر

لیسی یکی از محبوب‌ترین شال‌های بندری است که در آینده مقاله‌‌ای جداگانه برای آن منتشر خواهیم کرد

زرق و برق

اگر به موسیقی بندری توجه کنید، شاد بودن این مردم را نم‌یتوانید به هیچ عنوان انکار کنید. در واقع شاد بودن در خون مردمان بندری است و این حقیقت حتی در سبک پوشش آنها نیز موثر بوده است.

استفاده از گلابتون و خوس در طراحی لباس‌ها به گونه ای که انگار تیکه ای از طلا را به تن دارند، یا استفاده از رنگ‌های شاد نشان از علاقه آنها به شاداب بودن را دارد. نشان از میل به امیدوار بودن حتی با زندگی در انبوهی از سختیها!!

لباس بندری

مدل لباس گلابتونی بندری

سخن پایانی در مورد لباس بندری

لباس بندری، از محدود لباس‌های سنتی و محلی ایران است که هنوز هم زنده است و حتی بر محبوبیت آن افزوده میشود. این محبوبیت نتیجه اهمیتی است که مردمان جنوبی به فرهنگ، اصالت و گذشته خود می‌دهند.

پِلَوَر | اولین وبسایت لباس سنتی ایران با این هدف کار خود را از جنوب و لباس سنتی جنوبی آغاز کرده است تا این تنها به جامانده از اصالت ایران همچنان پابرجا بماند و دیگر لباس های سنتی را بتوان با الگو گرفتن از لباس بندری دوباره زنده کرد.

برای آشنایی بیشتر با لباس بندری و شیوه دوخت آنها میتونید، پیج و سایت پلور را دنبال کنید!!

ساخت فروشگاه اینترنتی رایگان
اینستاگرام پلور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *